Moda Tasarım teknolojisi alanı, özellikle yeni endüstrileşmekte olan ülkelerde gerçekleştirilen ihracat nedeniyle büyümede gösterilen başarının ana kaynağıdır. Gelişmiş ülkelerin sanayileşmede kat ettikleri yol incelendiğinde bugün gelinen noktanın başlangıcında giyim üretim teknolojisi alanında elde edilmiş başarıların olduğu görülmektedir.Giyim üretimi, dünyada gerek pamuk ve iplikle başlayan üretim sürecinde yaratılan katma değer, gerekse ihracat gelirleri içindeki yüksek payı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli roller üstlenen ülkelerin vazgeçemediği bir alandır.
Tasarım teknolojisi alanı, Türkiye'de küçük işletmelerle 1950'lerden beri faaliyet göstermektedir. Bu alanda, son yıllarda büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Kaydedilen bu gelişmeler gerek yurt içine, gerekse yurt dışına yapılan satışlarla ülke ekonomisine ve dış ödemeler dengesine önemli katkılar sağlamaktadır.Günümüzde, tüm ülkelerde genç ve yetişkin bireylerin istihdama geçişlerinde mesleki eğitim etkili bir araç olarak kullanılmaktadır. İş gücünün ekonomiye daha fazla katkı sağlaması eğilimi, istihdam amaçlı meslekî eğitimin önemini artırmıştır.
Moda Tasarım teknolojisi alanı emek yoğun karakteri nedeniyle, on binlerce iş yerinde yüz binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu alanda yüksek oranda istihdam sağlayan gelişmelerin toplum refahı üzerindeki olumlu etkisi yadsınamaz. Alanda rekabet yapılabilmesi için sektörün teknoloji düzeyinin ve eğitimli iş gücü sayısının artması gerekmektedir. Vasıflı iş gücü ihtiyacı bu alanda eğitim veren yaygın eğitim, orta öğretim ve yükseköğretim kurumlarından önemli ölçüde karşılanmaktadır ve istihdam edilmektedir. Hazır Giyim sanayinde çağımızın moda ve teknolojik gelişmelerine dayalı olarak, giysi tasarımı, ev tekstili, kadın-erkek-çocuk giysileri için kumaş yüzey özelliklerine göre hazır giyim üretim birimlerine teknik eleman yetiştiren alan programıdır.
ALANIN AMACI
Moda Tasarım teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER DALLARI:
1. Modelistlik
2. Deri Giyim
3. Erkek Terziliği
4. Kadın Terziliği
5. Hazır Giyim Model Makineciliği
6. İç Giyim Modelistliği
7. Konfeksiyon Makineleri Bakım Onarım
OKULUMUZDAKİ SEÇİLEN DAL
HAZIR GİYİM MODEL MAKİNECİLİĞİ
Giyim sektöründe üretim aşamalarının başında gelen ve önemli işlemlerden biri olan örnek ürünün (prototip) kalite niteliklerine uygun olarak üretebilen eleman yetiştirmeye yönelik eğitim-öğretim verilmektedir.Kadın giyim sektörünün ihtiyaç duyduğu kadın ölçü oran sistemini bilen, bilgisayarda model tasarımı ve kalıp hazırlama işlemlerini yapabilen ve malzeme bilgisine sahip, kalite niteliklerine uygun, üretim yapabilen eleman yetiştirmeye yönelik eğitim-öğretim veren bir daldır.Kadın giyimine ait elde veya bilgisayarlı sistemde temel ve model uygulamalı kalıp, şablon, seri ve pastal planını hazırlayan, ürüne uygun malzeme tespit ederek numune dikiminin yapılmasını sağlayan nitelikli kişidir.
Dal içeriği:
Modele ve ölçüye uygun kalıp hazırlamak.
Kalıpları şablonlaşmak.
Kalıpları serilemek.
Pastal planı hazırlamak.
Numune dikimi yaptırmak.
Modele uygun malzeme tespiti yapmak.
Üretim aşamasına geçilir.
Okulumuzdan mezun olan öğrenci; pollypaten sisteminde kalıp hazırlama, elde kalıp hazırlama
Sektör talebine göre yetişkin eğitimi açılmaktadır.
İSTİHDAM ALANLARI
1. Atölyeler 2. Hazır Giyim İşletmeleri 3. Moda evi –butik 4. Makine teknik servis hizmetleri 5. Kendi iş yerleri v.b
MEZUN OLAN ÖĞRENCİLRİMİZE
1. Alanda/dalda diploma verilir.
2.Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3.Öğrenci programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda kazanılan yeterlilikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlilikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
4. Öğrenci yeterlilikleri sertifikayla belgelendirilir.
5.Öğrenciye diploma ile birlikte iş yeri açma belgesi verilmektedir
DÖNER SERMAYE
Okulumuzun Moda Tasarım Teknolojisi bölümünde 2005 yılında başlayan döner sermaye çalışmalarından kravat, fular, çarşaf, nevresim, yastık kılıfı, ev mefruşat ürünleri vb. üretilmektedir.Özellikle kravat, fular ve en mefruşat ürünlerinde kullanılan kumaş Gaziantep yöresine ait olan kutnu dokumalarıdır. Bu kumaş; çözgüsü floş ipek atkısı ile pamuk ipliğinden, saten örgü ile dokunmuş üzerinde çözgüsü yönünde renkli çizgileri olan bir tür yarım ipekli kumaştır.Döner sermaye çalışmaları, okulumuz ve öğrencilerimize büyük bir katkı sağlamaktadır. Bu çalışmalar, Öğrencilerin müfredat programı dışında farklı kumaş, malzeme vb. görerek pekçok deneyim ve tecrübe kazanmalarını sağlamaktadır.
BÖLÜMÜN FİZİKİ ŞARTLARI
Moda Tasarım Teknolojisi Alanında, branş derslerinde kullanılmak üzere okulumuzda üç atölye bulunmaktadır.Bu atölyelerden ikisi 10 11 ve 12. sınıfların atölye derslerinde kullandığı eğitim atölyesi, diğeri bilgisayarlı kalıp hazırlama dersleri için kullanılan bilgisayarlı kalıp laboratuarı, Bu laboratuvarda pollypaten(bilgisayarda kalıp ve marker) eğitimi verilmektedir.Üretim ve eğitim atölyelerimizde sanayi tipi düz dikiş makineleri başta olmak üzere 3-4-5 iplik overlok, reçme, ilik, düğme makinelerimizle ve ütülerimizle öğrencilerimiz eğitilmektedir.Böylece öğrencilerimiz, Moda Tasarım alanında çalışmaya başladıklarında günümüz teknolojisine uygun makinelerin kullanımını öğrenmenin avantajını yaşamaktadırlar.
Bilgisayarlı kalıp atölyemizde Ticaret odası ve Birleşmiş Milletler İşbirliği ile Suriyeli mültecilere ve sektör elemanlarına periyodik aralıklarla pollypaten(bilgisayarda kalıp ve marker) eğitimi kursu verilmektedir