1996 yılında okulumuzun açılışıyla birlikte elektrik ve elektronik bölümlerimiz eğitim öğretime başlamıştır.2005-2006 Eğitim-Öğretim yılında ise bu 2 bölüm ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI adı altında birleşmiştir.
Alanımız:
Tesisat Atölyesi,
Pano ve kumanda Atölyesi,
Elektronik, Pnomatik ve Hidrolik Atölyesi,
Ölçme Laboratuvarı,
Bilgisayar Laboratuvarı,
PLC ve Mikroişlemciler Laboratuvarı olmak üzere 6 adet atölye ve laboratuvara sahiptir.
ALANIN AMACI
Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.Alan programının toplam süresi 4 yıl olup, 9. Sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde verilir. Öğrenciye programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda kazandığı yeterlikleri gösteren belge verilir. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.
ALANIMIZDA İKİ DALDA EĞİTİM VERİLMEKTEDİR
A-Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü Dalı
B-Endüstriyel Bakım Onarım Dalı
A-ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM DALI
Endüstriyel bakım ve onarım elemanının sahip olması gereken, fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
AMACI
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış, Fabrika, atölye vb. işletmelerdeki elektrik elektronik sistemlerin bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, yapma yeterliklerine sahip nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
ÇALIŞMA ORTAMI
Daha çok küçük atelye ve endüstriyel elektronik cihazların üretildiği ve çalıştırıldığı ortamlarda çalışırlar.
İSTİHDAM DURUMU
Endüstriyel elektronik cihazların üretildiği ve çalıştırıldığı ortamlarda çalışırlar. Az bir sermaye ile bakım-onarım ve üretimci olarak kendi iş yerlerini açabilirler.
B-ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ DALI
Elektrik-elektronik alanında; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.Elektrikle çalışan sistemler için enerjinin sürekliliği ve güvenliği pano montajcının doğru yapılması ile mümkündür. Yeni teknoloji ile geliştirilen sigorta, kontaktör, ayırıcı veya yol vericileri yine pano içerisinde sabitlenmesi ve enerjinin panodan dağıtılması bu mesleğin gelişimini ve sürekliliğini sağlayacaktır.Yeni teknoloji; kullanım kolaylığı, güvenlik ve verimi geliştireceği için panonun küçük boyutlarda ve daha kullanışlı olmasını sağlayacaktır. Bunun sonucunda bu meslek ilerleyen zaman içerisinde,endüstriyel uygulama alanları, fabrika, iş yeri, atölye, hastane ve konutlardaki uygulaması teknoloji ile birlikte gelişerek devam edecektir.
AMACI:
Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.
MESLEK ELEMANINDA ARANILAN ÖZELLİKLER:
Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir.Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi mekanik konulara ilgili ve yetenekli, alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, kaldırma ve uzanma gibi bedensel çalışmaları yapabilecek kadar güçlü ve dayanıklı, sesleri ayırt edebilme yeteneğine sahip, ince ayrıntıları algılayabilen, başkaları ile iş birliği içinde çalışabilen, sorumluluk duygusu gelişmiş kimseler olması gerekir.
GÖREVLERİ:
* Elektrik tesisat projelerini çizmek. * Elektrik tesisat borusu ve kanalı döşemek. * Çağırma tesisatlarını yapmak. * Haberleşme ve bildirim tesisatlarını yapmak. * Güvenlik tesisatlarını yapmak. * Çağırma ve bildirim, haberleşme bakım onarımını yapmak. * Dağıtım tabloları montajını yapmak. * İç aydınlatma tesisatlarını yapmak. * Dış aydınlatma tesisatlarını yapmak. * Topraklama ve paratöner tesisini yapmak. * Aydınlatma ve priz tesisatı bakım onarımını yapmak. * Kuvvet tesisatını döşemek. * Kuvvet tesisat bağlantılarını yapmak. * Kuvvet tesis iç ve dış aydınlatmasını yapmak. * Pano montaj hazırlığı ve malzeme montajı yapmak. * Bara işlemek. * Kuvvet tesis bakım onarımını yapmak. * Teçhizata etiketleme/kodlama yapmak. * Kablo montajı yapmak. * Pano testini yapmak. * Tesiste/Sahada Pano montajı yapmak.
ELEKTRİK TESİSAT VE PANO MONTÖRLÜĞÜ DALI ÇALIŞMA ORTAMI ve KOŞULLARI:
Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü elemanları; inşaatlarda, elektrik santrallerinde, şantiyelerde, ev ve iş yerlerinde çalışırlar. Çalışma ortamı tesisatın kurulduğu yere göre değişmekle beraber genellikle kapalı ortamlarda görev yaparlar. Elektrik dağıtım sistemlerinde çalışırken değişik hava koşullarında, yüksek yerlere tırmanarak zor şartlarda çalışmaları gerekebilir. Görevlerini yaparken dikkatsiz davranmaları önemli kazalara yol açabilir. İşin gerektirdiği güvenlik önlemleri (kask, emniyet kemeri, çizme, eldiven, tulum v.s) altında çalışmak zorundadırlar. Çalışırken elektrik çarpması ya da başka tür tehlikelere maruz kalınabilir. Bu nedenle görev yaparken dikkatli ve güvenlik önlemlerini alarak çalışması gerekir.